Beleidsontwikkeling per pakket

Pakket E: Rampenbestrijding en crisisbeheersing

Pakket E: Rampenbestrijding en crisisbeheersing

Inhoud

Het programma omvat activiteiten die gericht zijn op het voorkomen van rampen en daarnaast de coördinatie bij rampenbestrijding. Door goede samenwerking  tussen de gemeenten in Flevoland, de Veiligheidsregio Flevoland, de politie eenheid Midden Nederland en andere (overheids-)diensten en instellingen op zowel bestuurlijk als ambtelijk niveau en een goede voorbereiding binnen deze organisatie, wordt voldaan aan de wettelijk voorgeschreven en de bestuurlijk vastgestelde taken, waardoor de inwoners en bezoekers van Flevoland voldoende fysieke veiligheid kan worden geboden.
De vier kolommen (gemeenten, politie, brandweer en GHOR (geneeskundige zorg)) werken multidisciplinair samen met defensie, waterschappen, ministeries, provincies en Rijkswaterstaat aan veiligheid voor, tijdens en na een ramp of crisis. Hierbij wordt ook een beroep gedaan op het veiligheidsbewustzijn en zelfredzaamheid bij de burger.

Ontwikkelingen

  1. De Veiligheidsregio Flevoland werkt steeds intensiever samen met Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en dat levert effectieve resultaten op.

De opgaven van de Veiligheidsregio’s zijn:

  • We willen onveiligheid voorkomen en streven naar een (samen)redzame samenleving;
  • Wij zijn de zichtbare deskundige netwerkpartner op veiligheidsgebied;
  • We zijn vakmensen. Professioneel, vakbekwaam, innovatief en wendbaar;
  • En als het onverhoopt toch nodig is, dan staan we er!

Vanwege COVID-19 is een aantal zaken zoals de jaarlijkse oefenplanning vertraagd;

  1. De vorming van de gemeenschappelijke meldkamer Midden NL is ernstig vertraagd. Locatie Groest zal niet eerder worden opgeleverd dan 2025;
  2. Het werven en op peil houden van het aantal vrijwilligers bij de brandweer is een belangrijk aandachtspunt;
  3. De lokale crisisorganisatie van de gemeente Dronten opnieuw op orde brengen. Hierbij moeten we denken aan werven, het opleiden, trainen en oefenen van de crisisorganisatie en bewustwording van de taak van de crisisorganisatie in de rest van de gemeentelijke organisatie. Zeker in deze tijd dat we te maken hebben met een pandemie uitbraak bewijst dat een goede crisisorganisatie noodzakelijk is.

Beleidsdoelen

  • 1a. We zorgen voor een  gemeentelijke crisisorganisatie die goed is ingericht en 24/7 kan worden ingezet bij incidenten;
  • 1b. Wij voorkomen onveiligheid en dragen bij aan een redzame samenleving.

De opties die wij u voorleggen zijn onder andere gebaseerd op het laten vervallen van onderstaande beleidsdoelen:

2. De VRF is de zichtbare en deskundige netwerkpartner voor veiligheid;
3. De VRF zijn vakmensen: professioneel, innovatief en wendbaar;
4. De VRF staat er als het onverhoopt toch nodig is.

In onderstaand voorstel geven we weer wat voor ons afwegingen zijn geweest om al dan niet een voorstel tot bijstellen van de doelen en afschalen van de bijbehorende activiteiten te doen, met als gevolg een verlaging van budgetten:

De gemeenteraad heeft dit pakket in de lage categorie geplaatst. Desondanks kan ervoor gekozen worden om bij dit pakket de doelen en de middelen ongewijzigd te laten. De doelen zijn voor dit moment passend en kijkend naar de wijze waarop we nu inzetten om die doelen te behalen, kan gesteld worden dat het niet verantwoord is om deze middelen naar beneden bij te stellen. Dat wat we doen om deze doelen te bereiken ligt op of wellicht zelfs onder basisniveau.

Pakket E: Rampenbestrijding en crisisorganisatie

Begroting

Huidig begrotingssaldo voor pakket

-2.980.785

Wat zijn de opties om niet meer of minder te doen

Minder inzet op innovatie bij crisisbeheersing en evenementen.

17.249

Nieuw begrotingssaldo voor pakket

-2.963.536

Wat betekent dit?

Het is een optie om minder in te zetten op innovatie bij crisisbeheersing en evenementen.

Deze pagina is gebouwd op 05/21/2021 12:30:53 met de export van 05/21/2021 12:26:37