Beleidsontwikkeling per pakket

Pakket K: Openbaar groen

Pakket K: Openbaar groen

Inhoud

Het pakket openbaar groen behelst het beheer en onderhoud van de groene openbare ruimte. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om bomen, beplantingen, gazons, bermen en watergangen. Met deze werkzaamheden worden de kapitaalgoederen onderhouden en wordt gewerkt aan een gezond en vitaal leef- en woonklimaat en beleefbaar groen in de woonkernen.
Ook het stimuleren en faciliteren van inwonersparticipatie in de openbare ruimte (Samen Actief) en verhuur van volkstuinen maken onderdeel uit van dit pakket.
Met deze werkzaamheden investeren we in een gezond en vitaal leef- en woonklimaat.

Ontwikkelingen

Dronten is nog steeds groeiende en hierin zijn ook nog stevige ambities als het gaat om woningbouw (Motie Koerhuis). Als gevolg daarvan zal het te beheren areaal toenemen en daardoor nemen ook de onderhoudslasten toe.
De klimaatverandering heeft grote gevolgen (o.a. hitte, droogte, meer neerslag). Bij het beperken van de schade die hierdoor ontstaat spelen inrichting en beheer van de groene openbare ruimte een belangrijke rol. Ook zullen ziekten, plagen en invasieve exoten in toenemende mate voorkomen als gevolg van de klimaatverandering (bijvoorbeeld eikenprocessierups).
Biodiversiteit en ecosystemen zijn het fundament van onze economie, landbouw, gezondheid en leefomgeving. De biodiversiteit neemt sterk af en moet worden hersteld. Dit heeft in de toekomst effect op de inrichting en beheer van de openbare ruimte.
Participatie wordt op alle lagen in de organisatie en de samenleving steeds belangrijker. Er ontstaan meer en meer initiatieven vanuit de leefwereld van onze inwoners. Dergelijke initiatieven raken zowel het fysieke als sociale domein. Integrale benadering en aanpak is vereist en moet binnen dit pakket ingevlochten worden met de vele uitdagingen waar de openbare ruimte voor staat.
De komende jaren is er een doorontwikkeling van de Participatiewet en de WSW, waarbij de plaatsing van mensen in de gemeentelijke organisatie nadrukkelijk aan de orde is. Werken in het openbaar groen is hiervoor bij uitstek geschikt.

Beleidsdoelen

  • 1. We versterken de groenzones binnen de kernen;
  • 2. We vergroten de biodiversiteit;
  • 4. We maken het buitengebied landschappelijker toegankelijker en daarmee beter beleefbaar en aantrekkelijker;
  • 7. We werken aan een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is en toegankelijk voor iedereen;
  • 8. We hebben een proactieve houding ten aanzien van bewonersinitiatieven, zodat mensen voor elkaar en hun leefomgeving (kunnen gaan) zorgen;
  • 9. We willen inwoners uitnodigen tot participatie en bewonersinitiatieven omarmen en waar mogelijk faciliteren;
  • 10. Ontwikkelen van nieuwe vormen van samenwerking en communicatie met wijk gerelateerde professionals en bewoners.

De opties die wij u voorleggen zijn onder andere gebaseerd op het laten vervallen van onderstaande beleidsdoelen:

  • 3. We onderkennen het belang van groen voor de volksgezondheid, het afvangen van fijnstof en CO 2 en het klimaat;
  • 5. We verbeteren overgangen tussen de kernen en het buitengebied door deze zoveel mogelijk te verzachten;
  • 11. We onderhouden ons groen conform de vastgestelde beheerplannen op een basisniveau.

In onderstaand voorstel geven we weer wat voor ons afwegingen zijn geweest om al dan niet een voorstel tot bijstellen van de doelen en afschalen van de bijbehorende activiteiten te doen, met als gevolg een verlaging van budgetten:

We zetten ons in voor groen in alle kernen. Voor het behoud van ons landschap, plattelandscultuur en bescherming van milieu en biodiversiteit. De gemeente draagt bij aan behoud, verbetering en harmonieuze ontwikkeling van de leefomgeving. Dronten heeft zich binnen deze regio gepositioneerd als een veelzijdig open landelijk gebied waarbij ruimte, groen, schone lucht en water een grote rol spelen voor kansrijke ontwikkelingen.
De gemeenteraad heeft dit pakket bovenin de midden categorie geplaatst. We hebben gekeken waar we binnen deze uitgangspunten wel mogelijkheden kunnen vinden.

Pakket K: Openbaar groen

Begroting

Huidig begrotingssaldo voor pakket

-2.947.563

Wat zijn de opties om niet meer of minder te doen

De algehele uitstraling van de begraafplaats vermindert. Er staat meer onkruid tussen de vaste planten en de overige beplantingen. De grasranden tussen de graven zijn minder goed onderhouden. Er staan meer grafzerken scheef en die blijven ook langer scheef staan.

7.500

Het algemene onderhoudsbeeld van het openbaar groen verslechtert. Er staat meer onkruid in de beplantingsvakken. De hagen worden minder vaak geknipt. Het gras rondom de bomen en obstakels staat hoger. Er is meer overgroei van gras op de verhardingen.

15.000

Het ruw gras wordt minder vaak gemaaid.

4.000

Beheer en onderhoud worden minder frequent uitgevoerd, waardoor achterstallig onderhoud ontstaat en daarmee het risico op kapitaalvernietiging toeneemt.

13.000

We verlagen kwaliteit openbaar groen door inzet eigen medewerkers af te schalen via natuurlijk verloop.

116.059

Advisering en projectmatige uitvoering wordt niet actief meer door de gemeente opgepakt.

90.000

Nieuw begrotingssaldo voor pakket

-2.702.004

Wat betekent dit?

Het is mogelijk om de beeldkwaliteit van het openbaar groen op onderdelen te verlagen van niveau basis naar laag. Concreet betekent dit dat een deel van de gazons minder frequent worden gemaaid, plantvakken en hagen minder goed worden onderhouden en plantvakken worden verwijderd.
Door nog meer in regie te gaan werken en daarmee nog meer onderhoudstaken bij derden (aannemers) onder te brengen, en tegelijk het kwaliteitsniveau hiervan te verlagen, kan worden teruggegaan in eigen formatie. Als gevolg hiervan kan het beeld van het openbare groen kwalitatief als minder ervaren worden.
Daarnaast kunnen we ervoor kiezen om advisering en projectmatige uitvoering niet meer actief door de gemeente op te laten pakken.

Deze pagina is gebouwd op 05/21/2021 12:30:53 met de export van 05/21/2021 12:26:37