Beleidsontwikkeling per pakket

Pakket J: (Openlucht)recreatie

Pakket J: (Openlucht)recreatie

Inhoud

Het pakket Recreatie stelt inwoners én bezoekers van de gemeente Dronten in staat zich vrij te bewegen, te ontmoeten en te vermaken in de vrije openbare buitenruimte. Hiervoor beheren we een pakket aan gevarieerde terreinen als bossen, natuurgebieden, stranden, speelplaatsen, schoolpleinen etc. Deze zijn veilig en toegankelijk en voorzien van de gewenste voorzieningen. Deze ruimte stimuleert het bewegen, recreëren en ontmoeten. Het draagt bij aan een prettig vestigingsklimaat, gezondheid en sociaal welbevinden van onze inwoners en is één van de pijlers van onze economie (Recreatie en Toerisme). Om alle functies van deze buitenruimte goed te laten functioneren zonder kapitaalvernietiging is een planmatig beheer en onderhoud cruciaal.
De gemeente heeft aan de Oostkant van Dronten een 60 km lange kuststrook. Dit is een unieke situatie en heeft een aantrekkende werking op toeristen en inwoners. De gemeente investeert samen met ondernemers in voorzieningen, goede bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid, promotie en informatievoorziening. Hiermee wordt de kwaliteit en beleefbaarheid van het gebied vergroot zodat deze aansluit op de huidige en toekomstige recreatiebehoefte.
Verder participeren we met 16 andere gemeenten in de Coöperatie Gastvrije Randmeren. De coöperatie richt zich op bereikbaarheid en optimalisering van recreatieve locaties en voorzieningen op en aan het water. Goed onderhouden water en eilanden zijn van belang voor de aantrekkingskracht van watersporters, toeristen en inwoners.

Ontwikkelingen

Belangrijke aandachtspunten die centraal staan binnen het pakket Openlucht Recreatie zijn ontwikkelingen als de Bossenstrategie, Biodiversiteit en Inclusiviteit. Maar ook de aandacht voor het verweven van het fysieke en sociale domein. Provincie Flevoland stelt naar verwachting in 2021 de provinciale bossenstrategie vast. Hierin zijn kwantitatieve ambities (meer bos) en kwalitatieve ambities (vitaler bos) opgenomen. Dit heeft in de toekomst effect op de inrichting en beheer van de openbare ruimte
De druk op de (algemene) openbare ruimte neemt toe, steeds meer doelen worden toegewezen aan dezelfde ruimte. Hoe kunnen we de ruimte waarin mensen elkaar ontmoeten, recreëren, sporten en bewegen zodanig inrichten en beheren, dat het voor een ieder toegankelijk en uitdagend blijft? En tegelijkertijd bijdraagt aan al die andere effecten als biodiversiteit, vast leggen van CO2, klimaatbestendigheid etc.? Dit vraagt om voldoende kennis van zaken, een integrale aanpak en vertaling in Visie en Uitvoering.
De covid-19-pandemie heeft als gevolg dat het binnenlands toerisme sterk toeneemt. Er wordt meer gebruik gemaakt van de buitenruimte zowel door de toerist als de inwoner van de gemeente Dronten. De gebruikers/toeristen stellen steeds hogere eisen aan kwaliteit van die buitenruimte.

Beleidsdoelen

  • 1. We streven ernaar dat bewoners trots zijn op hun eigen leefomgeving;
  • 2. We werken aan een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is en toegankelijk voor iedereen;
  • 3. Onze bossen vormen een recreatief uitloopgebied en zijn van betekenis voor het welzijn van de burger;
  • 4. We hebben een proactieve houding ten aanzien van bewonersinitiatieven, zodat mensen voor elkaar en hun leefomgeving (kunnen gaan) zorgen;
  • 5. Op formele speelplekken willen we meer ruimte om de natuur te ontdekken en het landschap te ervaren;
  • 6. We willen jongeren de ruimte geven, zodat zij zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen zonder overlast te veroorzaken;
  • 7. We willen voor elke doelgroep voldoende aanbod bieden in variatie en aanbod in speel- en sportvoorzieningen;
  • 9. We versterken kwaliteit van de stranden door diversiteit en variatie in voorzieningen die aansluiten op geselecteerde doelgroepen;
  • 10. We versterken de synergie van de recreatiestranden met het toeristisch-recreatief product;
  • 11. We bieden ruimte voor ondernemerschap van huidige en nieuwe ondernemers;
  • 12. De stranden zijn goed bereikbaar;
  • 13. We optimaliseren het beheer van de stranden;
  • 15. We versterken het toeristisch en recreatief aanbod en voorzieningen in harmonie met het behouden van de kwaliteit van het landschap en natuur.

De opties die wij u voorleggen zijn onder andere gebaseerd op het laten vervallen van onderstaande beleidsdoelen:

  • 8. We onderkennen het belang van groen voor de volksgezondheid, het afvangen van fijnstof en CO 2 en het klimaat (waterbuffering en verkoeling);
  • 14. We werken met ondernemers samen aan promotie en informatievoorziening.

In onderstaand voorstel geven we weer wat voor ons afwegingen zijn geweest om al dan niet een voorstel tot bijstellen van de doelen en afschalen van de bijbehorende activiteiten te doen, met als gevolg een verlaging van budgetten:

Dit pakket raakt deels ook pakket I (vrijetijdseconomie en gebiedspromotie.) In onze verschillende beleidsstukken komt (openlucht)recreatie als volgt terug: de Oostrand van Dronten, Ketelhaven en Ketelmeeroever zijn belangrijk voor het verder ontwikkelen van ons recreatieve en toeristisch landschap. Met golfbanen in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant en talrijke watersport-, recreatie- en schaatsvoorzieningen biedt Dronten een grote bijdrage aan de vrijetijdseconomie. De Oostrand presenteert zich als vermaakregio voor een weekendje uit, maar ook voor een week of langere vakantie. Ontwikkelingen als Bremerbaai en Ellerveld laten zien dat toerisme en recreatie niet meer weg te denken zijn uit Dronten.
De gemeenteraad heeft dit pakket in de midden categorie geplaatst.
Het afgelopen jaar hebben door de gevolgen van de Covid-19 pandemie gemerkt hoe belangrijk onze buitenruimte is voor de recreatieve mogelijkheden voor onze eigen inwoners. Veel mensen maken gebruik van de mogelijkheden waarbij de mogelijkheden tot wandelen van grote waarde blijken te zijn.

Pakket J: (Openlucht)recreatie

Begroting

Huidig begrotingssaldo voor pakket

-600.610

Wat zijn de opties om niet meer of minder te doen

Het beheer van de wijkbosjes en bossingels worden minder frequent uitgevoerd waardoor overlast gaat ontstaan van hinderlijke bomen in de randen vooral bij particuliere percelen. De halfverhardingspaden vertonen meer gaten waar water blijft staan en zijn minder goed te gebruiken (vooral in natte periodes).

11.000

Door het verlengen van de levensduur zal de vervanging van speeltoestellen en ondergronden uitgesteld worden. Dit resulteert in een versoberde uitstraling van locaties en speelwaarden.

15.000

Advisering en projectmatige uitvoering worden niet actief meer door de gemeente opgepakt (relatie pakket I). We faciliteren wel vanuit onze rol als netwerkgemeente.

90.000

Nieuw begrotingssaldo voor pakket

-484.610

Wat betekent dit?

Binnen de budgetten voor het onderhoud zien we mogelijkheden om een klein deel van de doelen bij te stellen zonder veel concessies te doen aan de kwaliteit van de buitenruimte. Daarnaast kunnen we ervoor kiezen om advisering en projectmatige uitvoering niet meer door de gemeente op te laten pakken.

Deze pagina is gebouwd op 05/21/2021 12:30:53 met de export van 05/21/2021 12:26:37