Beleidsontwikkeling per pakket

Pakket P: Opgroeien en opvoeden

Pakket P: Opgroeien en opvoeden

Inhoud

Dit pakket ondersteunt ouders en kinderen bij het opvoeden en opgroeien in de gemeente Dronten. Een groot deel van dit pakket bestaat uit de uitvoering van wettelijke taken, zoals het bieden van jeugdhulp en preventie, jeugdgezondheidszorg, onderwijshuisvesting, Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), voorschoolse voorzieningen en leerlingenvervoer. We willen alle kinderen de kans geven zich te ontwikkelen tot vitale volwassenen die zoveel mogelijk bijdragen en deelnemen aan onze samenleving. Dit doen we samen met onderwijs en voorschoolse voorzieningen, maatschappelijke partners en jeugdhulpaanbieders. We bieden voorzieningen die kinderen ondersteunen in het veilig opgroeien en ouders tijdelijk helpen bij de opvoeding.

Ontwikkelingen

  • We ontwikkelen het onderwijsachterstandenbeleid door samen met voorschoolse voorzieningen en onderwijs. Uitgangspunten zijn het benutten van de talenten van alle kinderen en het bieden van gelijke kansen. In het verlengde hiervan stellen we een nieuwe subsidieregeling VVE op, waarin we bijvoorbeeld de uitbreiding van uren voor doelgroepkinderen en de inzet van een Hbo’er vastleggen.
  • We werken aan het realiseren van de taakstelling jeugdhulp, maar zien het beroep op jeugdhulp en preventie toenemen, vooral vanwege complexere problematiek en ingewikkeldere gezinssituaties. We zijn gestart met de voorbereidingen voor een nieuwe aanbesteding van jeugdhulp in 2022, waarbij we opnieuw kijken hoe we een efficiëntere en goedkopere inkoop kunnen vormgeven.
  • We herijken het accommodatiebeleid en halen 2 trajecten naar voren: de vervangende nieuwbouw van de praktijkschool en de centrumplanontwikkeling. In de nieuwbouw combineren we de praktijkschool met 60 appartementen en een maatschappelijke plint. Dit levert een voorziening voor kwetsbare jongeren op het gebied van leren, werken en wonen voor een goede start op weg naar volwaardige participatie in de samenleving. Met het centrumplan realiseren we een kindcentrum voor 5 basisscholen en diverse maatschappelijk aanvullende voorzieningen, zoals kinderopvang.

Beleidsdoelen

  • 1. Minder kinderen maken gebruik van jeugdhulp en/of meer kinderen maken gebruik van een verschuiving van zwaardere naar lichtere zorg;
  • 2. Meer ouders kunnen zelfstandig voor hun kinderen zorgen;
  • 3. Minder kinderen met ontwikkel- en taalachterstanden;
  • 4. Dekkend aanbod onderwijs;
  • 5. Minder kinderen groeien in armoede op.

De opties die wij u voorleggen zijn onder andere gebaseerd op het laten vervallen van onderstaande beleidsdoelen:

6. Kwetsbare jongeren beter op weg helpen zelfstandig te worden.
Dit doel kan vervallen wanneer beleidsdoel 1-5 intensief worden uitgevoerd. Als je jongeren geen kansen biedt, worden dat de duurste volwassenen.

In onderstaand voorstel geven we weer wat voor ons afwegingen zijn geweest om al dan niet een voorstel tot bijstellen van de doelen en afschalen van de bijbehorende activiteiten te doen, met als gevolg een verlaging van budgetten:

In het themaplan Opvoeden en opgroeien wordt aangegeven dat ouders, voorschoolse voorzieningen, het onderwijs en de gemeente Dronten een gezamenlijke opdracht hebben om kinderen en jongeren optimale ontwikkelingskansen in alle levensfasen te bieden, zodat zij in de toekomst volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen.
Net als bij pakket M Participatie is ook in dit pakket sprake van gevolgen vanuit het onderzoek van Berenschot naar de budgetten in het sociaal domein. De gemeenteraad heeft dit pakket in de hoge categorie geplaatst. Om deze reden worden geen wijzigingen van doelen voorgelegd. Wel liggen er opties binnen een aantal activiteiten die in onderstaande tabel zijn opgenomen.

Pakket P: Opvoeden en opgroeien

Begroting

Huidig begrotingssaldo voor pakket

-17.189.390

Wat zijn de opties om niet meer of minder te doen

Transformatiemiddelen bedoeld voor regionale hulp vervallen met uitzondering van onderdeel regionaal ambulant crisisteam (wettelijke taak, blijft op niveau 2020).

85.000

Regionale bijdrage Veilig Thuis vanuit jeugdhulp is vanuit regio naar beneden bijgesteld, eventuele meerkosten VT worden waar mogelijk via incidentele regionale middelen gedekt.

20.000

Stelpost Toegang Werkwijze en Preventie Jeugd. Na bijstelling blijft nog € 400.000 over.

100.000

Het werkbudget van lokaal onderwijsbeleid verlagen.

9.252

De activiteitensubsidie van het lokaal onderwijsbeleid verlagen.

15.000

Op onderdeel werkwijze is de post externe inhuur toegang afgeraamd naar 0. Dit wordt opgevangen door reguliere toegang.

20.000

We doen alleen renovatie/ schades en nieuwbouw bij onderwijs.

22.680

we doen alleen renovatie en nieuwbouw begeleiding bij onderwijs.

44.500

Nieuw begrotingssaldo voor pakket

-16.872.958

Wat betekent dit?

De beschikbare middelen voor de toegang en werkwijze preventie Jeugd kunnen na analyse met € 100.000 verlaagd worden. Ook de transformatiemiddelen, bedoeld voor regionale hulp, kunnen vervallen met uitzondering van het onderdeel Regionaal ambulant crisisteam. Voor dit laatste onderwerp blijft het budget op het niveau van 2020.
Op het onderdeel ondersteuning Jeugd, het deel zorg in natura (ZIN) is het budget ontoereikend, evenals het budget voor jeugdbescherming. De onvermijdelijke verhoging van dit budget is mee genomen bij de opstelling van het begrotingssaldo.

Deze pagina is gebouwd op 05/21/2021 12:30:53 met de export van 05/21/2021 12:26:37