Beleidsontwikkeling per pakket

Pakket L: Leefbaarheid en veiligheid

Pakket L: Leefbaarheid en veiligheid

Inhoud

In Dronten streven we naar een inclusieve samenleving waarin inwoners zich veilig en verbonden voelen en waar het prettig wonen is. We investeren daarom in een veilig, gezond en vitaal leef- en woonklimaat. We bieden daarbij de zorg die nodig is aan mensen die ernstig en langdurig psychisch kwetsbaar zijn en aan de mensen in hun omgeving.  We zetten in op het eerder en beter zicht krijgen op chronische en acute situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast zetten we in op het duurzaam oplossen hiervan, het doorbreken van de geweldsspiraal en de zorg voor slachtoffers. Dit alles doen we samen met het lokale veld in Dronten en met partijen die vanuit het samenwerkingsverband regio Flevoland zijn gecontracteerd.

Ontwikkelingen

  • Doordecentralisatie Wmo per 1-1-2022:

Beschermd wonen is een taak die nu nog via centrumgemeente Almere wordt uitgevoerd en waarvoor Almere een doeluitkering van de Rijksoverheid ontvangt. Per 1-1-2022 wordt gestart met de doordecentralisatie van beschermd wonen naar alle gemeenten. Dronten zal zich volledig moeten inzetten voor inwoners die in aanmerking komen voor beschermd wonen. De herverdeling van het gemeentefonds is uitgesteld tot 1-1-2023. Dat betekent dat alle gemeenten vanaf 1-1-2023 een doeluitkering ontvangen voor beschermd wonen op basis van het nieuwe verdeelmodel beschermd wonen. Vanaf 2026 wordt waarschijnlijk de volgende stap gezet in de doordecentralisatie met de overdracht van maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen van regionaal naar lokaal niveau;

  • Regionaal kader zorglandschap Wmo 2020-2026: Dit kader is door alle Flevolandse gemeenten vastgesteld. Dit regionaal kader beschrijft kernwaarden, hoofddoelen en randvoorwaarden die nodig zijn om inwoners met ernstige psychische kwetsbaarheden zoveel mogelijk in hun eigen omgeving te ondersteunen;
  • Verbinding zorg en veiligheid: Omdat steeds meer opgaven zorg- en veiligheidsaspecten omvatten, wordt de verbinding tussen het sociaal domein en het domein van openbare orde en veiligheid steeds sterker gelegd. We zijn van elkaar afhankelijk voor het behalen van resultaat;
  • Wams: Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (vermoedelijk in 2022) moet regelen dat gemeenten in specifieke situaties de ruimte krijgen om te verkennen of mensen kampen met gestapelde problemen, en welke partijen nodig zijn om de problemen op te lossen;
  • GGZ: De Geestelijke Gezondheidszorgbehandelingen en opnames worden korter waardoor steeds meer mensen met ernstige GGZ-problematiek in de wijk komen of blijven wonen en daar ambulante begeleiding krijgen.

Beleidsdoelen

  • 1. We willen huiselijk geweld en kindermishandeling terugdringen;
  • 2. We willen minder multiprobleemgezinnen;
  • 3. We willen meer passende hulpverlening voor inwoners met verward of onbegrepen gedrag en psychische kwetsbaarheid. (o.a. in samenwerking met de regio maatschappelijke opvang van dak en thuislozen en vrouwen opvang);
  • 5. We willen open staan voor initiatieven van inwoners en bedrijven om zelf de kwaliteit in hun woon- en werkomgeving te verhogen;
  • 6. We willen de draagkracht en het draagvlak in wijken versterken;
  • 7. We willen zorgen voor huisvesting en beschikbaarheid van voldoende woningen voor inwoners die vallen onder de doelgroep regionaal kader zorglandschap (inwoners met ernstige psychische kwetsbaarheid die niet zelfredzaam zijn);
  • 8. We willen een gedifferentieerd en passend zorgaanbod (24-uurs zorg en ambulant) en de 24uurszorg is regionaal beter gespreid.

De opties die wij u voorleggen zijn onder andere gebaseerd op het laten vervallen van onderstaande beleidsdoelen:

  • 4. Meer sociale cohesie in de wijken;
  • 9. We willen dat inwoners en hun omgeving gebruik kunnen maken van cliëntondersteuning en ervaringsdeskundigheid (cliëntperspectief).

In onderstaand voorstel geven we weer wat voor ons afwegingen zijn geweest om al dan niet een voorstel tot bijstellen van de doelen en afschalen van de bijbehorende activiteiten te doen, met als gevolg een verlaging van budgetten:

In de gemeente Dronten willen we een inclusieve samenleving mogelijk maken, waar we ons veilig en verbonden voelen en waar het prettig wonen is. Zo staat het beschreven in het themaplan Leefbaarheid en veiligheid.  
Uit de gemeenteraadsconsultatie van 10 maart 2021 bleek dat dit pakket als heel belangrijk voor Dronten werd gekwalificeerd. De gemeenteraad heeft het pakket in de hoge categorie geplaatst. Wij willen de doelen in dit pakket om die reden zoveel mogelijk handhaven. Toch is er scherp gekeken naar de verschillende uitgaven binnen dit pakket.
Het is wel een optie om het budget voor onderzoek en dataverzameling te laten vervallen. Ook binnen het verstrekken van basissubsidie aan verenigingen zijn er mogelijkheden. Wanneer we deze activiteiten laten vervallen kunnen we ons toch blijven inzetten op de doelen in dit pakket.

Pakket L: Leefbaarheid

Begroting

Huidig begrotingssaldo voor pakket

-428.951

Wat zijn de opties om niet meer of minder te doen

Er is geen budget meer voor het onderhoud van de Ludgerustoren.

3.100

Door het schrappen van het budget verschaffen we binnen dit pakket geen subsidies voor een aantal activiteiten.

15.000

De basissubsidie voor 80 verenigingen keren we niet meer uit.

28.000

Geen subsidie meer voor activiteiten die vallen onder het budget van kunst in openbare ruimte die bijdragen aan een socialer, cultureler en leefbaarder Dronten.

12.000

Onderzoek en dataverzameling voor beleidsondersteuning kan niet meer worden uitgevoerd.

50.229

Nieuw begrotingssaldo voor pakket

-320.622

Wat betekent dit?

Ongeveer 80 verenigingen ontvangen een basissubsidie van zo’n € 350 per vereniging. Het is een optie om deze basissubsidie te laten vervallen. Daarnaast is het ook een optie dat we de budgetten van een aantal activiteiten schrappen, waarvoor binnen dit pakket subsidies worden verstrekt.
Verder is het mogelijk om gaan we geen analyses uit te voeren op bijvoorbeeld ondermijning, huisadresonderzoek en analyse met betrekking tot prognoses groei van de gemeente. Dat betekent dan geen onderbouwing van beleid, geen monitoring en geen kwantitatieve evaluatie.

Deze pagina is gebouwd op 05/21/2021 12:30:53 met de export van 05/21/2021 12:26:37