Pakket H: Economische ontwikkeling
Inhoud
Gemeente, ondernemers en onderwijs zetten gezamenlijk in op een sterke, duurzame economie. Het aanjagen van innovatie, flexibiliteit en vernieuwing is een gezamenlijke opgave, waarin wij ook als gemeente onze rol pakken.
Een krachtige economie is immers van invloed op vele delen van de samenleving. Ondernemers bieden werk en inkomen en leveren daarmee tevens een bijdrage aan de participatie en zelfontplooiing van de bewoners. Winkeliers dragen bij aan een compleet voorzieningenniveau. Een gezonde lokale economie staat daarom in nauwe verbinding met welvaart, gezondheid en welzijn. Dit zorgt ervoor dat Dronten aantrekkelijk blijft om te wonen en biedt een goede basis voor groei van het aantal (jonge) inwoners.
Het pakket Economische ontwikkeling is gericht op het creëren van een goed vestigingsklimaat voor ons bestaande bedrijfsleven, voor bedrijven van buiten Dronten en voor startende bedrijven. Het is belangrijk om kwalitatief goed ingerichte toekomstbestendige bedrijventerreinen en centra te hebben.
Speerpunten zijn de agrofoodsector, de vrijetijdseconomie-sector, vitale centra, versterking van acquisitie en accountmanagement. Deze focus is uitgewerkt in concrete actieplannen.
Daarnaast zetten we in op de ontwikkeling van het menselijk kapitaal, we ondersteunen via regelingen die vanuit de provincie Flevoland en de Regio Zwolle worden aangereikt.
Op het gebied van accountmanagement ondersteunen we bedrijven in zijn algemene zin en bij hun uitbreidings-/nieuwbouwplannen. Daarnaast verstevigen we de relatie met het bedrijfsleven. We passen de rodeloperbenadering toe en faciliteren nieuwe initiatieven.
Via acquisitie investeren we in onze relaties met het bedrijfsleven en versterken we de netwerken met als doel om meer bedrijven naar Dronten te halen. We besteden ook aandacht aan de digitale vindbaarheid van onze bedrijventerreinen en winkelcentra.
Ontwikkelingen
In de nabije toekomst zullen de effecten van de covid-19-pandemie ook in Dronten steeds sterker merkbaar worden. Het laat zich lastig voorspellen hoe dit zich exact ontwikkelt. De economische coronascan die nu in ontwikkeling is brengt in beeld welke landelijke, provinciale en gemeentelijke regelingen beschikbaar, kansrijk en noodzakelijk zijn. Verder zullen de uitkomsten van het Rekenkameronderzoek naar het vestigingsklimaat verwerkt worden in de herijking van het Sociaal Economisch beleid.
Door ruimtetekort in onze regio voor zowel wonen als werken zal de vraag naar ruimte in Flevoland, dus ook in Dronten toenemen.
Het belang van een flexibele arbeidsmarkt neemt alleen maar toe, mensen worden gestimuleerd om zich bij- en om te scholen. Een leven lang leren is het devies waar ook vanuit onze economische partners veel aandacht aan geschonken wordt.
Voor wat de winkelcentra betreft is blijvend investeren van belang vanuit onze verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte. Een gelijke inspanning is nodig vanuit de retail- en vastgoedeigenaren. Toekomstbestendige centra zijn belangrijk als ontmoetingsplek en vanuit een oogpunt van leefbaarheid en de maatschappelijke omgeving. Blijvende aandacht is noodzakelijk om het voorzieningenniveau in stand te houden.
Tot slot zal regionale samenwerking belangrijker worden. De regiodeals die vanuit het Rijk worden opgezet bevestigen dit beeld. Bepaalde opgaven kunnen alleen succesvol vanuit die regionale samenwerking opgepakt worden.
We merken dat zowel vanuit de regio Zwolle, als van de Veluwe, maar ook vanuit de regio Amsterdam in toenemende mate, door ondernemers die op zoek zijn naar ruimte, naar onze bedrijventerreinen gekeken wordt De druk op ruimte neemt toe waardoor ook de vraag in Flevoland ook zal groeien. Dronten heeft in Flevoland een heel eigen positie. Om ons te kunnen onderscheiden is het blijvend inzetten op aandacht voor onze ruimte belangrijk.
Verder heeft de huidige coronapandemie uiteraard zijn uitwerking op de Dronter economie. Het maakt het belang van investeren in de relatie met ons bedrijfsleven alleen maar groter. De verwachting is dat de behoefte aan ondersteuning alleen maar toe zal nemen (ook naar aanleiding van het coronaherstelplan). Daarnaast verwachten we een minder kwantitatieve vraag naar kantoren. De coronaperiode zal waarschijnlijk een blijvende verandering teweegbrengen in de benutting van kantoorruimte.
Meer algemene ontwikkelingen die op ons afkomen zijn:
- Arbeid wordt flexibeler;
- Meer onlinewinkelen;
- Blurring, oftewel branchevervaging in de detailhandel;
- Beleving en identiteit van de omgeving wordt belangrijker;
- Er is sprake van schaalvergroting, in het buitengebied leidt dit tot grotere agrarische bedrijven en toename van natuurinclusiviteit.
Beleidsdoelen
- 1. Behoud en groei van het bestaande bedrijfsleven en het verstevigen van de acquisitie om nieuwe bedrijven en werkgelegenheid aan te trekken en zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan de samenleving in onze gemeente;
- 2. Behoud huidige werkgelegenheid;
- 6. We willen ons onderscheiden als het gaat om agrarisch (praktijk)onderwijs en duurzame landbouw;
- 9. Transitie naar circulaire economie;
- 10. Versterken regionale samenwerking (o.a. Regiodeals);
- 11. Versterken van de concurrentiepositie;
- 12. Wij willen goed bereikbare en vitale bedrijventerreinen en centra binnen de gemeente hebben;
- 13. Verstevigen van het ondernemersklimaat;
- 14. Versterken van de arbeidsmarktpositie, werkgelegenheid;
- 15. Stimuleren van werkgelegenheid door middel van acquisitie om nieuwe bedrijven aan te trekken;
- 16. Vergroten van de bekendheid van Dronten als vestigingslocatie (bedrijventerreinen) en we besteden daarbij aandacht aan de ruimte die we in Dronten letterlijk te bieden hebben voor bedrijfsvestiging.
De opties die wij u voorleggen zijn onder andere gebaseerd op het laten vervallen van onderstaande beleidsdoelen:
- 3. Doorontwikkeling in de ondernemersdienstverlening en ruimte bieden aan ondernemerschap;
- 4. Voldoende gekwalificeerd personeel, afgestemd op de vraag;
- 5. Leven Lang Ontwikkelen;
- 7. Duurzaam en innovatief economisch vestigingsklimaat;
- 8. Aantrekkelijk ondernemersklimaat (veilig, innovatief, faciliterend).
In onderstaand voorstel geven we weer wat voor ons afwegingen zijn geweest om al dan niet een voorstel tot bijstellen van de doelen en afschalen van de bijbehorende activiteiten te doen, met als gevolg een verlaging van budgetten:
In de Kracht van Dronten staat beschreven dat bestuurlijke samenwerking binnen de Regio Zwolle steeds meer betekenis krijgt. Gezamenlijke daadkracht op het terrein van economie, recreatie en toerisme, verkeer en vervoer, woningbouw en agro-kennisontwikkeling biedt Dronten veel kansen. Het in 2020 door de Rekenkamer opgeleverde eindrapport “onderzoek naar het economisch vestigingsklimaat in Dronten" heeft deze kansen voor gemeente Dronten ook nader toegelicht en enkele aanbevelingen geformuleerd om hiermee aan de slag te gaan. Echter, we kunnen ook een keuze maken door een terugtrekkende overheid te zijn, die vooral gebruik maakt van een netwerkstructuur. Economische ontwikkelingen willen we in dat geval zoveel mogelijk aan de markt overlaten.
Pakket H: Economische ontwikkelingen | Begroting |
---|---|
Huidig begrotingssaldo voor pakket | -822.688 |
Wat zijn de opties om niet meer of minder te doen | |
Afbouwen specifieke participatievorm bedrijfsleven (SEA). | 15.000 |
De gemeente levert geen financiële bijdrage bij initiatieven vanuit de ondernemers aan het versterken van de Oostkant. | 30.000 |
Afname van deelname aan evenementen en reclame-uitingen. | 13.243 |
Minder intensieve regionale afstemming en acquisitie (relatie pakket T). | 100.000 |
Nieuw begrotingssaldo voor pakket | -664.445 |
Wat betekent dit?
Veel van de taken binnen het pakket Economische ontwikkelingen zijn niet verplicht, maar wel belangrijk voor onze gemeente. Dit is ook door de gemeenteraad aangegeven. Zij hebben dit pakket in de hoge categorie geplaatst. Waar we als gemeente een verschil kunnen maken, blijven we ons inzetten voor de economie in Dronten. We kijken wel kritisch naar de rol van de gemeente.
Concreet is het mogelijk om een aantal taken terug te leggen bij de ondernemers van Dronten. Dit betekent dan wel iets voor onze dienstverlening naar de ondernemers van onze gemeente. We kunnen waar mogelijk onze financiële bijdrage verlagen aan initiatieven vanuit de ondernemers. Ook is het een optie om hierbij geen initiërende rol te hebben. Daarnaast is het een optie om vanuit de gemeente niet in te zetten op de groei en het versterken van bedrijvigheid. Er wordt dan niet specifiek ingezet op de groei van de werkgelegenheid. Bedrijfscontacten worden dan teruggebracht waardoor onze (ver)binding en samenwerking met het bedrijfsleven afneemt.