Pakket F: Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde
Inhoud
Dit programma omvat actiepunten uit het Integraal Veiligheidsbeleid (speerpunten IVB 2020-2023), werkzaamheden in het kader van het toezien op en handhaven van de openbare orde en veiligheid en de dierenbescherming. Kortom, activiteiten die toezien op preventie en het handhaven van veiligheidsaspecten in de publieke ruimte of persoonlijke levenssfeer van mens en dier.
Op het gebied van toezicht en handhaving wordt uitvoering gegeven aan het Uitvoeringsprogramma VTH (o.a. door het inzetten van BOA’s en toezichthouders), toepassing en verdere uitrol van de Wet Bibob en de (bestuurlijke) aanpak in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, controle op de naleving van verleende vergunningen o.a. in het kader van de evenementen en de Drank en Horecawet (DHW) inclusief de toetsing hierop en het uitvoeren van integrale handhavingscontroles zoals het voormalige Bliksem (nu: VIBE).
Ontwikkelingen
Binnen veiligheid zien we een verharding op veel gebieden. Zo wordt de georganiseerde criminaliteit steeds gewelddadiger, onvoorspelbaarder en ongrijpbaarder, maar ook zichtbaarder in de openbare ruimte.
Daarnaast zien we door recente ontwikkelingen dat polarisatie toeneemt. Op het gebied van de evenementen en met name de grote C-evenementen, maar ook de horeca is het nog onduidelijk wat de Covid-19 beperkingen voor gevolgen hebben. Onderliggende regelgeving (zowel landelijk als regionaal) zal onder een vergrootglas komen te liggen. Als de beperkingen worden opgeheven voorzien we een explosieve toename van het aantal aanvragen voor evenementen. We zien veel creativiteit bij ondernemers om hun bedrijfsvoering op een andere wijze vorm te geven. We zien dit o.a. terug in vergunningsaanvragen voor evenementen in gewijzigde vorm. Dit vraagt (ook voor de horeca) om flexibele, maar vooral scherpe controles.
Ondermijning
'We voorkomen en bestrijden vormen van criminaliteit die ons gezag en het vertrouwen in de overheid ondermijnen', is het maatschappelijk effect wat we met de uitvoering van het Plan van Aanpak Ondermijning 2021-2024 (PvA) willen bereiken.
Ondermijning is door u als prioriteit gesteld in het vastgestelde Integraal Veiligheidsbeleid 2020-2023 (IVB). Wanneer u structureel uitvoering wilt geven aan de beleidsdoelen van het PvA zal dit pakket extra beslag leggen op structurele begrotingsruimte. Daarmee vergroot de taakstellende opgave met € 136.000 structureel.
Beleidsdoelen
- 1. Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde: We voorkomen en bestrijden vormen van criminaliteit die ons gezag en het vertrouwen in de overheid ondermijnen;
- 2. Wij gaan voor een optimale verbinding tussen veiligheid en zorg;
- 3. We minimaliseren risico's ten aanzien van de openbare orde teneinde een goed verloop van evenementen te waarborgen;
- 4. We verbeteren de veiligheidsbeleving op wijkniveau;
- 5. We creëren als drie gemeenten (Dronten, Noordoostpolder en Urk) en de politie meer kennis van en beter zicht op de aard en omvang van cybercriminaliteit;
- 7. Voldoen aan de wettelijke eisen die gemeente Dronten stelt aan vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht;
- 8. De uitvoering van de taken op het gebied van Vergunningen, toezicht en Handhaving vindt, zoveel mogelijk, integraal en gebiedsgericht plaats;
- 9. Voor ondermijning is in Dronten geen plaats;
- 10. Strategische en programmatische aanpak is essentieel;
- 11. Het Plan van Aanpak geeft richting.
De opties die wij u voorleggen zijn onder andere gebaseerd op het laten vervallen van onderstaande beleidsdoelen:
- 6. De gemeente zorgt in samenspraak met burgers en bedrijven (verbinden), waarbij de klant centraal staat (vertrouwen), voor deskundige invulling (vakmanschap) van innovatieve projecten (vernieuwingskracht);
- 12. Nergens meer hondenpoep in de openbare ruimte in Dronten waar dit volgens de regels niet mag.
In onderstaand voorstel geven we weer wat voor ons afwegingen zijn geweest om al dan niet een voorstel tot bijstellen van de doelen en afschalen van de bijbehorende activiteiten te doen, met als gevolg een verlaging van budgetten:
Zoals in pakket L is te lezen, is er voor ondermijning geen plaats in Dronten.
Dit pakket is door de gemeenteraad als belangrijk gekwalificeerd. We zien wel mogelijkheden om budgetten te verlagen.
Pakket F: Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde | Begroting |
---|---|
Huidig begrotingssaldo voor pakket | -1.237.102 |
Wat zijn de opties om niet meer of minder te doen | |
Opheffen GR met Sociale Recherche en stoppen handhaving WMO. | 125.000 |
Minder voorlichtingscampagnes op het gebied van veiligheid in de wijk. | 8.603 |
Wettelijke taak niet beïnvloedbaar | -1.103.499 |
Wat betekent dit?
Ook in het sociaal domein is sprake van handhaving. Een deel van deze taak is uitbesteed aan de gemeenschappelijke regeling sociale recherche. Het is een optie om onze deelname aan de GR-regeling sociale recherche te beëindigen en niet meer standaard in te kopen via de GR, maar specifiek in te kopen waar en wanneer nodig. De meerwaarde van de GR-regeling is vooral juridisch omdat de sociale recherche meer rechten heeft. Dit kan echter ook in voorkomende gevallen ingekocht worden. Wel moeten we rekening houden met frictiekosten de eerste drie jaar. Mogelijk heeft het verlagen van budgetten tot gevolg dat er minder fraude wordt opgespoord/voorkomen. Ook is het een optie om niet te handhaven op het gebied van de WMO. Ons uitgangspunt is dat we inzetten op het geven van vertrouwen aan de voorkant, in plaats van het controleren en handhaven achteraf.
Andere mogelijke gevolgen van het verlagen van budgetten zijn vermindering van voorlichtingsacties over veiligheid in de wijk en minder innovatie op crisisbeheersing en evenementen. We maken op dit laatste onderdeel al steeds meer de beweging om de verantwoordelijkheid voor het toezicht bij organisatoren van evenementen te beleggen. Dit kunnen we in de toekomst nog sterker inzetten.